homecontact

Hoofdnavigatie

Stichting Delft-Mamelodi

Stichting Delft-Mamelodi

In de jaren tachtig was de gemeente Delft actief in de strijd tegen de Apartheid in Zuid-Afrika (LOTA, Lokale Overheden Tegen Apartheid). Na de omwenteling in Zuid-Afrika in 1994, na het einde van de Apartheid en nadat Nelson Mandela tot president is verkozen, willen maatschappelijke organisaties en de gemeente Delft zich actief inzetten voor de opbouw van het nieuwe Zuid-Afrika. De Stichting Delft-Mamelodi zet zich in voor projecten in de Zuid-Afrikaanse zwarte township

Mamelodi.

 

In 1994 onstaan contacten met de belangrijke maatschappelijke organisatie Sanco in Mamelodi, een township bij Pretoria, resulterend in een vijfjarige samenwerkingsovereenkomst en de oprichting van het Platform Delft-Mamelodi.

 

In 1999 wordt deze overeenkomst door de gemeenteraden van Delft en Pretoria omgezet in een stedenbandrelatie, die in het bijzonder gericht is op de gemeenschap van Mamelodi.

De gemeente Delft onderhoudt het officiŽle stedenbandcontact met Pretoria, dat sinds de gemeentelijke herindeling in 2000 is opgegaan in de gemeente Tshwane.

De werkwijze van de Stichting is coŲperatief; de mensen in Mamelodi komen zelf met hun ideeŽn en beslissen welke projecten ze van de grond willen krijgen. De Delftse partners bekijken vervolgens hoe die projecten met specifieke deskundigheid en eventueel met financiŽle middelen kunnen worden ondersteund. Klik hier voor een overzicht van de belangrijkste projecten.

 

In 2004 wordt het Platform omgezet in de Stichting Stedenband Delft-Mamelodi/Tshwane. De Stichting ontvangt nu nog een kleine jaarlijkse waarderingssubsidie van de gemeente Delft voor de ondersteuning van de projecten in Mamelodi en de activiteiten in Delft.
Uiteraard kan de Stichting met meer geld ook meer doen voor de verdere ontwikkeling van Mamelodi. Er wordt momenteel veel energie gestoken in een donatie- en sponsorplan.