homecontact

Hoofdnavigatie

Stichting Delft-Mamelodi

Stichting Delft-Mamelodi

Tijdens de Apartheidsperiode in Zuid-Afrika waren de gemeente Delft en verschillende Deltse maatschappelijke organisaties solidair en hebben de Anti-Apartheidsbeweging gesteund. Na het afschaffen van de Apartheid wilden diezelfde maatschappelijke organisaties en de gemeente Delft een bijdrage leveren aan de opbouw van het nieuwe Zuid-Afrika.
In 1994 ontstond contact met de belangrijkste maatschappelijke organisatie Sanco in Mamelodi, een zwarte township bij Pretoria. Die contacten resulteerden in een samenwerkingsovereenkomst van vijf jaar en de oprichting van een Platform door de betrokken organisaties in Delft. In 1999 werd de overeenkomst door de Gemeenteraden van Delft en Pretoria omgezet in een Zusterstadrelatie. In de overeenkomst staat expliciet dat deze relatie in het bijzonder gericht is op de gemeenschap van Mamelodi.

In 2004 is het Platform een Stichting geworden. De Gemeente Delft onderhield de officiŽle stedenbandcontacten met de Gemeente Pretoria, die in 2002 opging in de metropool Tshwane.De Zusterstadrelatie werd in deze nieuwe situatie gecontinueerd. De Stichting Delft-Mamelodi/Tshwane ontving een subsidie van de Gemeente Delft voor de ondersteuning van de projecten in Mamelodi. De gemeente Delft was via een lid van de Gemeenteraad als toegevoegd bestuurslid in de Stichting vertegenwoordigd.
Gebaseerd op nieuw geformuleerd Internationaal Beleid van de Gemeente Delft, is de subsidie voor onze Stichting geleidelijk afgebouwd en zijn alle Jumelages en Stedenbanden in 2017 door de Gemeente Delft formeel beŽindigd.
Het bestuur van onze Stichting heeft besloten dat ze de samenwerking met de gemeenschap in Mamelodi wil voortzetten, vooral ten behoeve van de nog lopende projecten en mogelijk nieuwe initiatieven.

De werkwijze van de Stichting is coŲperatief; de mensen in Mamelodi komen zelf met hun ideeŽn en beslissen welke projecten ze van de grond willen krijgen. De Delftse partners bekijken vervolgens hoe die projecten met specifieke deskundigheid en eventueel met financiŽle middelen kunnen worden ondersteund. Klik hier voor een overzicht van de belangrijkste projecten.

 

In 2004 wordt het Platform omgezet in de Stichting Stedenband Delft-Mamelodi/Tshwane. De Stichting ontvangt nu nog een kleine jaarlijkse waarderingssubsidie van de gemeente Delft voor de ondersteuning van de projecten in Mamelodi en de activiteiten in Delft.
Uiteraard kan de Stichting met meer geld ook meer doen voor de verdere ontwikkeling van Mamelodi. Er wordt momenteel veel energie gestoken in een donatie- en sponsorplan.