homecontact

Hoofdnavigatie

Over Tshwane

 

De township Mamelodi en de stad Pretoria maken deel uit van de Metropool Tshwane. De stad heet voluit The City of Tshwane Metropolitan Municipality. Het is de diplomatieke en bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika. Bekende attracties zijn het Voortrekkermonument en de Union Buildings. In het laatste gebouw werd Nelson Mandela in 1994 geÔnstalleerd als president.

 

Tshwane omvat meer dan 3.200 km2 en telt minimaal 2,4 miljoen inwoners. Tot Tshwane behoren onder meer de gebieden Pretoria, Mamelodi, Centurion, Akasia, Soshanguve, Mabopane, Atteridgeville, Ga-Rankuwa, Winterveld, Hammanskraal, Temba, Pienaarsrivier en Crocodile River. Opmerkelijk is dat alle elf officiŽle talen van Zuid-Afrika: Afrikaans, Engels, Zoeloe, Xhosa, Noord & Zuid Sotho, Tshwana, Tsonga, Swazi, Venda, Zuid-Ndebele in Tshwane worden gesproken!

   

Waar komt de naam Tshwane vandaan?
Tshwane is de authentieke naam voor Pretoria. Interessant te weten is dat het woord twshane "we are the same" of "we are one because we live together" betekent.

 

De naam Tshwane komt van chief Mushi. Zo'n 100 jaar voor de komst van de Voortrekkers vertrokken Chief Mushi en zijn stam uit Zululand en vestigden zich, via Mokgapane (Mooiplaas, ten oosten van Pretoria), in de omgeving van Pretoria.

 

Later verhuisde hij nogmaals, op de oever van de Tshwane rivier. De rivier is naar zijn zoon genoemd, maar heet tegenwoordig de Apies rivier.