homecontact

Hoofdnavigatie

Afgeronde projecten in mamelodi


 Aanvraag Xplore!

Na de succesvolle reis van 16 jongeren uit Mamelodi aan De Vrije Academie in Delft (VAK) t.v.b. de Showcase (link!) in juni 2007, is er dit jaar subsidie aangevraagd bij Xplore! (een initiatief van het Nederlands Jeugdinstituut) om dit jaar de Nederlandse jongeren van de VAK naar Mamelodi af te laten reizen. Wanneer deze aanvraag goedgekeurd wordt kunnen de jongeren in de praktijk kennis maken  met andere culturen, met wat ontwikkelingssamenwerking kan betekenen en met de problematiek rondom HIV/Aids. Op dit moment is een een groep jongeren in Mamelodi actief met een theaterstuk dat bedoeld is om jongeren daar bewust te maken van de HIV/AIDS problemen en om aandacht te krijgen voor preventie. Dit theaterstuk kwam tot stand door de inzet van Lizet Huizing, die als theaterdocent werkzaam is aan de VAK in Delft. Het idee is dat de Delftse jongeren met hun muzikale en theatrale vaardigheden aansluiten bij deze theater productie en samen met hun leeftijdgenoten in Mamelodi meerdere muziek-en theatervoorstellingen gaan geven in Mamelodi met als onderwerp preventie van HIV/Aids. Naast de voorstellingen zullen zij meebouwen aan een theater in het township en diverse bezoeken brengen aan buurtcentra. Eind maart/ begin april 2008


Theater en muziek brengt jongeren samen

Woensdag 2 juli  2008 vertrekt een groep jongeren van de VAK inclusief begeleiders naar Mamelodi/Zuid- Afrika voor een uitwisseling. Tijdens een periode van ruim twee weken zullen zij samen met jongeren uit onze zusterstad Mamelodi muziek-theatervoorstellingen geven met als thema voorlichting en preventie van HIV/Aids. De uitwisseling is tot stand gekomen door projectleider Janny Wessing, docent bij de VAK en tevens al jaren muzikante. Zij heeft hiervoor een subsidie aangevraagd en gekregen via het ministerie van Buitenlandse Zaken-Explore en daarnaast zijn er sponsors die hebben meegefinancierd.

Zowel de groep in Delft als de jongeren in Mamelodi hebben individueel geoefend en zullen in Mamelodi beide onderdelen monteren en repeteren. De samenstelling van de groep bestaat uit muzikanten en theaterspelers. De groep van 16 jongeren en 5 begeleiders zal woensdag 2 juli vertrekken en 19 juli terugkomen. Alle ervaringen zijn te volgen via deze site of via hyves door te zoeken op muzth.

 

Wil je meer over hun ervaringen en avonturen lezen? Kijk dan onder actueel - weblog, of klik hier .
Het muziekproject CAFCA (Committed Artists for Cultural Advancement)
 Het muziekproject is door onze Stichting ruim 3 jaar ondersteund en werd in juni vorig jaar formeel afgerond met de uitvoering van de spetterende Showcase, die in samenwerking met de Vrije Academie (VAK) en CAFCA gemaakt was.

Toch hadden we in november nog een nabrander, door de uitgestelde reis van de laatste 3 CAFCA docenten die nog een werkbezoek in Delft te goed hadden.

Op 3 november arriveerden Coleman (trompet). Ex (saxofoon) en Buto (drum) in Delft voor een werkbezoek van 2 weken. Ze kregen een stevig programma aangeboden dat door Renata Malipaard in samenwerking met de mensen van de Vrije Academie in elkaar gezet was.

Het was het vierde bezoek in een reeks waarbij steeds een aantal docenten van de muziekschool in Mamelodi in Delft te gast waren. Het doel van deze bezoeken is inzicht te verkrijgen in het opzetten en organiseren van een muziekschool en om docenten bekend te maken met allerlei lesvormen die in Nederland gebruikt worden om mensen (jong en oud) muziekles te geven.

Het was een gevarieerd en interessant programma dat door de gasten zeer gewaardeerd werd. Naast het bijwonen van een reeks lessen bij de VAK werden ook uitstapjes gemaakt naar muziekinstellingen in Rotterdam en Den Haag. Verder hebben zij met succes deelgenomen aan de maandelijkse jam session bij Jazzcafe Bebop.

Bepakt en bezakt met cadeau gekregen muziekinstrumenten en nog een tweetal dozen met gratis bladmuziek zijn zij half november teruggereisd naar Mamelodi, waarmee een definitief einde kwam aan een van de meest aansprekende projecten die we de afgelopen jaren uitgevoerd hebben.

 

Project

Hier kunt u een presentatie vinden van een project voor een wijkcentrum in Mamelodi. Het project betrof een afstudeerproject van Sophie van der Heiden. Als u hier klikt treft u een presentatie aan over dit project.