homecontact

Hoofdnavigatie

Weblog VAK-leerlingen
Maandag 7 juli

Na het ontbijt op pad met een groep naar Mamelodi-West. We bekeken daar een beeld van een held Salomon Mahlange, een studentenstrijder. Daarna gingen we naar de begraafplaats waar duizenden mensen begraven liggen. Het merendeel is jong overleden aan HIV/Aids. Een overlijden van iemand uit Zuid-Afrika wordt anders ervaren. Na de begrafenis vindt een soort feest plaats. In het verleden werden mensen alleen op zaterdag begraven. Nu ook doordeweeks. Het was indrukwekkend om te zien dat er hectaren met graven waren. Van prachtig bewerkte zerken tot lege plekken. Onze jongeren waren er stil van en wij als leiding ook.

Hierna bezochten we een park wat speciaal gemaakt is voor de Mamelodians om lekker in rust te geniten van het uitzicht op Mamelodi. Die middag volgde een tweede repetitie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 


 

Vrijdag 4 juli: Op de thee bij de politie

Na een heerlijk ontbijt in ons guesthouse Meintjieskop zijn we op pad gegaan naar Mamelodi. We werden daar ontvangen door een groep jongeren van Mamelodi, onze partners van de EXCO en de politie van Mamelodi. Naast de normale werkzaamheden zoals het waarborgen van veiligheid, houden zij zich ook bezig met voorlichting en welzijnswerk in onze zusterstad Mamelodi.

Na diverse speeches kregen we thee en heerlijke koekjes. Daarna volgden optredens van beide jongerengroepen. De toeschouwers en toneelspelers waren razend enthousiast. De mensen van de politie ontvingen een paar delftsblauwe presentjes en alle jongeren een rugzak. Leuk deital is dat de politiemensen ook graag zo'n rugzakje wilden hebben.

Vervolgens gingen we naar de "Beerhol", onze repetitieruimte voor de komende weken, waar we startten met een repetitie en nadere kennismaking. De eerste dag met elkaar was een groot succes. We verheugen ons op de overige tijd!
Woensdag 2 juli: Murphy's Law

Woensdag 2 juli vertrokken we met een groep van 22 mensen (17 jongeren van VAK-Delft en 5 volwassenen) naar Mamelodi/Zuid-Afrika. We startten veelbelovend met een treinreis naar Venlo met als extra attractie een zingende conducteur. In Venlo zouden we overstappen naar Dusseldorf. Helaas was er noodweer in Venlo en kon de trein niet verder naar Dusseldorf. We regelden een bus en kwamen nog mooi op tijd in Dusseldorf aan. Daar stapten we op het vliegtuig naar Parijs. Helaas hier weer vertraging van een uur. Daardoor misten we onze aansluiting in Parijs naar Johannesburg. Gelukkig mochten deze tegenvallers de pret niet drukken bij onze jongelui. Op het vliegveld van Parijs werd muziek gemaakt, yoga gedaan en geacrobatiekt. Het grondpersoneel van Air-France regelde een hotel voor ons en sandwiches. Ondanks de lange reistijd hadden een aantal jongeren geen zin om te slapen en gingen tot diep in de nacht kletsen. Volgende dag een nieuwe kans... met het vliegtuig naar Johannesburg. We hadden weer een uur vertraging. Maar uiteindelijk belandden we in Johannesburg, waar we werden ontvangen door de coŲrdinator van projecten in onze zusterstad Mamelodi. Hij bracht ons met een bus naar de guesthouse Meintjieskop in Pretoria. Daar ontvingen onze gastheer en gastvrouw Willem en Mercia ons uiterst gastvrij met warme chocolademelk (het is winter!) en heerlijke warme hapjes in een prachtig huis. Uiteindelijk toch een heel leuke reis met een geweldig happy end.