homecontact

Hoofdnavigatie

Afgeronde projecten


Projecten van de Stichting

Boipele

- Bakkerij
- Computertraining

- Naaiatelier

- Stenenbakkerij

- Tuinderij


Andere projecten van de Stichting

-     Praktijkcursus business management

-     Extension 5  - "zelfbouw" huizen

-     Arts & crafts / rondavels

-     Duurzame technologie ("solar cookers") - i.s.m. TU Delft


Boipele


Boipele betekent in Tshwana: "trots op iets dat je hebt".

De Stichting realiseert diverse projecten die bijdragen aan de stimulering van werkgelegenheid in Mamelodi, waaronder de on-the-job projecten in Boipele. Deze projecten worden uitgevoerd in samenwerking met de EXCO, Universiteit van Pretoria en Tshegofatsong School.

 

Bakkerij

In de bakkerij en de professionele keuken van de Tshegofatsong School worden mensen opgeleid om brood, taart en koekjes te bakken en te verkopen. Daarnaast worden er ook maaltijden bereid voor diverse organisaties en evenementen.

 

      

 

Computertraining

De cursussen basisvaardigheid PC, die worden gegeven in de computerruimte van de Tshegofatsong School, zijn - door de lage prijs en de inzet van studenten van de Universiteit van Pretoria - een groot succes. Mensen kunnen met de opgedane kennis elders in de township aan de slag.

 

Naaiatelier

In het naaiatelier van de Tshegofatsong School worden door vrouwen uit Mamelodi onder andere schooluniformen en teddyberen gemaakt en verkocht.

 

Stenenbakkerij

Er is één stenenbakmachine in productie. Er worden mensen opgeleid die de bakstenen kunnen maken en verkopen.

Er worden bakstenen gefabriceerd, die vervolgens in Mamelodi worden verkocht.

Tuinderij
Op het omvangrijke complex rond de Tshegofatsong School zijn perken aangelegd waar allerlei groenten en kruiden worden verbouwd. Er worden mensen uit Mamelodi opgeleid. Met de opgedane kennis kunnen de deelnemers een eigen tuin beginnen.  
De oogst wordt gebruikt voor de maaltijden op de school en het overige wordt verkocht in Mamelodi.

 

 

 

 

 

 Afgeronde projecten in Mamelodi:

  • Aanvraag Xplore!
  • Theater en muziek brengt jongeren samen
  • Muziekproject CAFCA: muziekuitwisselingsproject - jongeren van de VAK, Delft naar Mamelodi
  • Afstudeerproject Sophie van der Heiden
  • Diverse stage-projecten
  • Bezoek van burgemeesterVerkerk aan Pretoria/Mamelodi

 

Afgeronde projecten in Delft:

  • Bezoek van de burgemeester uit Tshwane
  • Showcase: muziekuitwisselingsproject met de muziekschool uit Mamelodi
  • Voorstelling Romeo & Julia
 

Extension 5 - 'zelfbouw' huizen

Rondom het buurthuis wordt een woonwijkje gerealiseerd, met een mix van koop- en huurhuizen plus de "zelfbouw" huisjes*. Los van deze vernieuwende mix wordt ook geëxperimenteerd met verdichting en kwaliteitsverbetering voor een betaalbare prijs. Een deel van de koopwoningen zijn ontwikkeld onder supervisie van Marisa Carmona van de faculteit Bouwkunde, TU Delft. Het zijn woningen waarvan het frame door de gemeente Tshwane wordt neergezet, waarna de woningen door de bewoners gezamenlijk worden afgebouwd. Door middel van zelfbouw kunnen de bewoners hun woning later zelf nog verder uitbreiden.

 

 

 

 

Praktijkcursus business management

De Stichting sponsort de door Junior Achievement South Africa (JASA) georganiseerde cursus business management, die in augustus 2009 op Mamelodi High School van start is gegaan. Jongeren uit de hogere klassen moeten in de 11 weken durende cursus zelf een product bedenken, produceren, vermarkten en verkopen. Na evaluatie van de cursus is het de bedoeling dat de cursus ook op een aantal andere middelbare scholen in Mamelodi.nog een aantal malen wordt gegeven.


 

Arts & Crafts

Een werkgroep zet zich in voor de belangen van de arts & crafts mensen, met als belangrijk doel de kwaliteit van de kunst en nijverheid en de verkoopmogelijkheden te verbeteren, waarbij de rondavels (traditionele ronde hutten) nadrukkelijk in beeld worden gebracht als unieke verkooppunten.


Het art centrum/galerie in Mamelodi draait inmiddels onafhankelijk van de stichting. We vinden het belangrijk dat de positie van kunstenaars wordt versterkt en om dit te bewerkstelligen heeft de stichting een aantal kunstenaars de cursus business management aangeboden.

 

 

 

 

Projecten van de gemeente Delft

-     Volkshuisvestingsbeleid

-     Housing Company Tshwane

-     Eerste Fabrieke

-     HIV/Aids

-     Buurthuis, gebouwd in 2012/2013  (programma Extension 5)