homecontact

Hoofdnavigatie

Archief 2008


 

Delftse jongeren naar Mamelodi: Mamelodi & Delft muziektheater


Jongeren maken voorstelling over HIV/ida
Tussen onze zusterstad Mamelodi en Delft vinden regelmatig uitwisselingen plaats. Vaak hebben die met jongeren en muziek te maken omdat Delft de Muziekschool in Mamelodi ondersteunt. Vorig jaar bezocht een groep leerlingen van die school Delft en de VAK, centrum voor de kunsten. Deze zomer vertrokken 18 VAK jongeren uit Delft naar Zuid-Afrika. Op vrijdag 17 oktober om 20.00 uur spelen zij een gratis toegankelijke voorstelling in De Binnenhof van De VAK, Westvest 9 in Delft.

 

HVI/AIDS 
Op 2 juli startte de reis voor de VAKjongeren samen met onder andere regisseur Lizet Huizing.

Op weg naar Mamelodi, vlakbij Pretoria in Zuid-Afrika om daar samen met 18 jongeren van de theatergroep Sesthaba Arts project uit Mamelodi muziektheatervoorstellingen te maken om vooroordelen over HIV/Aids aan de kaak te stellen. Een van de begeleiders, Nadia du Croix over de reis: “Thema van de hele reis was het onderzoeken of er overeenkomsten of verschillen zijn in de aanpak van HIV/AIDS in beiden landen. In de periode van ruim twee weken werd er dagelijks gerepeteerd en opgetreden. Concreet betekende dit dat we ca. 4000 mensen hebben bereikt. We waren vrijwel iedere dag in de township Mamelodi. Ook brachten we bezoekjes aan zes crèches en het SOS kinderdorp waar we educatief speelgoed brachten. Schrijnend contrast met de blije gezichtjes die we daar zagen was de confrontatie met aidsbaby’s. We spraken met sociaal medewerkers van een HIV kliniek en van een Hospice waar mensen hun laatste dagen door kunnen brengen. Het luchtige onderdeel van het programma bestond onder andere uit het samen met onze gastheren en -vrouwen bezoeken van een wildpark en genieten van tot tweemaal een braai (BBQ). Naast de onderzoeksresultaten heeft de uitwisseling ons nog iets moois gebracht, namelijk een warme vriendschap met de mensen uit Mamelodi.” 

 

De uitwisseling is tot stand gekomen door projectleider Janny Wessing, muzikant en docent bij de VAK. Zij heeft hiervoor een subsidie gekregen van Explore van het Ministerie van Buitenlandse Zaken - en daarnaast van veel sponsors. Nu we weer terug zijn, zullen de jongeren op diverse middelbare scholen in Delft de voorstelling laten zien en daarna met de leerlingen praten over HIV/Aids. 

De foto's staan online: http://sudafrika.mijnalbums.nl.

 

 


 

Afscheid van goede vrienden

 

 

Mei 2008

Pretoria - Vanaf dag één van onze samenwerking met Mamelodi/Pretoria en later in het kader van de stedenband met Tshwane hebben we (gemeente Delft en onze Stichting) samengewerkt met een aantal zeer  betrokken en deskundige ambtenaren, die in de loop van de afgelopen 12 jaar goede bekenden en zelfs goede vrienden van ons geworden zijn.

Gedurende de laatste maanden van het afgelopen jaar hebben wij helaas afscheid van vier van hen moeten nemen, omdat zij weggingen bij de gemeente Tshwane en elders aan de slag gegaan zijn. Ondanks alle goede wil en inzet zijn zij uiteindelijk slachtoffer geworden van aanhoudende reorganisaties binnen hun gemeentelijke organisatie en hebben de moed en daarmee hun baan opgegeven. Het betreft witte ambtenaren met heel veel ervaring, die, naast de perikelen van de reorganisaties, overbelast werden omdat nieuw bekwaam zwart kader veelal nog ontbrak/ontbreekt. Wij zullen hun kwaliteiten en inzet binnen onze samenwerking met Tshwane moeten missen en hopen zeer dat er versterking komt op die plekken binnen de organisatie waar onze gemeentelijke projecten mee te maken hebben (townplanning en social housing). Wij bedanken Mike Minty, Gerrit Botma, Eugene vd Berg, Jaksa Barbier en Machiel Erasmus en wensen ze het allerbeste voor de toekomst.